Kutatók Éjszakája 2021 élőben a Pécsi Tudományegyetemen

2021. szeptember 1., 14:46

A korábbi évekhez hasonlóan szeptember utolsó péntekén mindig benépesült a TTK campus a Kutatók Éjszakáján és erre készülünk idén is.

Találkozzunk szeptember 24-én a Pécsi Tudományegyetem campusain, hiszen most kinyílnak a laborajtók, előkerülnek a vegyszerek és különleges eszközök. Bepillanthatunk titkos aktákba, megismerhetjük a saját testünk rejtelmeit és nekünk nem határ a csillagos ég sem.

Az ingyenesen látogatható programest 2021. szeptember 24. 16.00-23.00-ig tart az Pécsi Tudományegyetem 9 karán, a PTE Klinikai Központ és a PTE Szentágothai János Kutatóközpontban közel 250 érdekes előadással.

A Kutatók Éjszakáján szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos világ számos szereplőjével.

A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kara az egyik kiemelt helyszíne a Kutatók Éjszakájának, hiszen nálunk mutatkozik be a természettudomány; ahol színes, szagos, izgalmas és szórakoztató programokkal találkozhatunk.

Biológusaink segítségével megismerhetünk mikroszkópikus lényeket és vírusokat, kiderül, hogy szúnyogból igencsak sokféle létezik a világon. Megtudhatjuk, hogy mennyire erős a chili paprika, sőt azt is, hogy miért, illetve hogy vannak szőrös növények, sőt olyanok is amelyek napoznak. Választ kaphatunk, a patakok kiszáradásának okára és az örök kérdésre: honnan származunk?

A Fizikai Intézet munkatársai érdekes kísérletekkel: légnyomással, lézerekkel, villámokkal és optikai jelenségekkel készülnek elkápráztatni látogatóinkat.

Földrajzos kollégáink az idei évben is színes programmal készülnek: a meteorológusoktól megtudjuk, hogy van-e esélyünk beváltani a régi mondást, miszerint “...majd ha piros hó esik”. Természetföldrajzosaink helyszínelőknek állnak és igyekeznek felgöngyölíteni a régmúlt eseményeit és az ő segítségükkel ismerhetjük meg távoli galaxisokat és égitesteket. Utánajárunk, hogy miért egyre gyakoribbak és egyre közelebbiek a földrengések, miről árulkodnak a kövekbe zárt vízcseppek és megtudhatjuk miként alakultak ki városaink mai formái.

Kémikusaink a korábbi évekhez hasonlóan, mindig nagy érdeklődéssel kísért programmal érkeznek: robbantanak, felgyújtanak és olvasztanak mindent, amit laboratóriumi körülmények között lehetséges.

A Matematikai és Informatikai Intézet munkatársai megtornáztatják az elménket, elkalauzolva látogatóinkat a társas- és logikai játékok világába. Sőt velük léphetünk át a virtuális térbe...

A “Sportos” kollégák jóvoltából megismerhetjük, hogy milyen a kommentátor állásból egy mérkőzés, miként hat szervezetünkre az alkohol és persze ők felelősek az agytorna utáni testünk átmozgatásáért is.

A kutatokejszakaja.pte.hu oldalon megtalálható valamennyi PTE által szervezett pécsi program részletes leírása.

Programjain ingyenesek, esetenként regisztrációhoz kötöttek.

A program időpontja 2020. szeptember 24., péntek 16.00 – 23.00

Kapcsolat: Gál-Balogh Réka (info)

További program oldalak:

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben