Hírek

A bizottságok elnöke: Dr. Kollár László egyetemi tanár
A záróvizsga bizottság tagjai: Dr. Ősz Katalin egyetemi docens, Dr. Kálai Tamás egyetemi tanár, Dr. Felinger Attila egyetemi tanár
Jegyzőkönyv-vezető: Rapp-Kindner Ildikó
Kémia BSc záróvizsga tételsor

A bizottságok elnöke: Dr. Kollár László egyetemi tanár
A záróvizsga bizottság tagjai: Dr. Lente Gábor egyetemi tanár, Dr. Kálai Tamás egyetemi tanár, Dr. Felinger Attila egyetemi tanár
Jegyzőkönyv-vezető: Rapp-Kindner Ildikó
Vegyész MSc záróvizsga tételsor

Hallgatók beosztása Belépéshez szükséges link
A bizottság elnöke: dr. Kollár László egyetemi tanár
A bizottság tagjai: dr. Ősz Katalin egyetemi docens, dr. Felinger Attila egyetemi tanár, dr. Kálai Tamás egyetemi tanár

Hallgatóink sikeresen szerepeltek a 35. OTDK Kémiai és Vegyipari Szekciójában. A konferencián a PTE TTK Kémiai Intézetből 5 hallgató vett részt:

 • Balázsi Áron
 • Bede Fanni
 • Erdélyi Ádám (3. helyezett)
 • Jenei Laura Barbara
 • Ürmös Bettina (3. helyezett)
Gratulálunk! A 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Kémiai és Vegyipari Szekciójának díjkiosztója és ünnepélyes zárása megtekinthető itt.

Az idei OTDK Kémiai és Vegyipari Szekciója 2021. május 17-19-én lesz, az ELTE TTK rendezésében. A konferencia on-line követhető, a címre kattintva érheti el a konferencia oldalát.

2021. június 16-18-án, immáron második alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Kémikusok Egyesülete, Fiatal Kémikusok Fóruma szakosztályának konferenciája. A konferencia online kerül megrendezésre, melyre minden lelkes, kémiával és annak határterületeivel foglalkozó fiatal jelentkezését várjuk. Jelentkezni a https://forms.gle/purEbVr4MhEXv4Tx7 űrlapon lehet.
A konferencián lehetőséget biztosítunk egy előadás (10 perc + 5 perc vita) vagy rövid előadás (8 perc + 2 perc vita) megtartására. Ezen kívül minden jelentkezőnek lehetőséget adunk egy poszter benyújtására, mely nem kötelező. A legjobb posztereket poszter díjjal illetjük meg!
További információkért látogassanak el a honlapunkra: http://www.fkf.mke.org.hu/rendezvenyeink/ii-fkf-szimpozium/felhivas-es-informaciok.html https://www.facebook.com/fiatalkemikusokforuma Továbbá szeretnénk felhívni a figyelmüket az újonnan indított Bemutatkozó Poszter sorozatunkra, melyre várjuk a posztereket

2021. május 7. napján kiadásra került az alábbi Dékáni Utasítás: 1/2021 (V.07.) sz. dékáni utasítás a távolléti felvételi vizsgáztatás speciális szabályairól, a COVID-19 globális koronavírus járvány miatti egészségügyi veszélyhelyzetben a Természettudományi Karon.

A PTE Természettudományi Kar Kémiai Intézete és a Soft Flow Kft. szoros együttműködést kíván folytatni a biotechnológiai szektorhoz tartozó oktatási, tudományos és kutatás-fejlesztési területeken. Az Alkalmazott Molekuláris Tudományok Külső Tanszék megalapításának célja az oktatási, kutatási tevékenységek bővítése, a gazdasági életben fellelhető gyakorlati tudás integrációja az oktatásba, illetve a mindkét fél előnyére szolgáló tudástranszfer elősegítése.
Dr. Lente Gábor intézetigazgató bízik abban, hogy a külső tanszék közreműködésével szélesebb körű ismeretekhez, komoly szakmai gyakorlati tapasztalathoz is juthatnak hallgatóink, ezzel is növelve az intézetünkben szerzett diploma értékét.
A Soft Flow Kft. a jövőben a külső tanszék keretein belül szoros szakmai együttműködést tervez kialakítani a PTE TTK egyéb intézeteivel is, különös tekintettel a Biológiai Intézetre.

A Magyar Tudományos Akadémia 194. közgyűléséhez kapcsolódó rendezvénysorozat keretében a Kémiai Tudományok Osztálya „Szunnyadó affinitások felfedezése: közérthetően a homogén, heterogén, organo-, bio- és elektrokatalízisről” címmel ünnepi tudományos ülésszakot rendez. Az ülésszak időpontja: 2021. május 11., 14:00 óra. Részletes program Élő közvetítés az MTA Székház Díszterméből, követhető az MTA YouTube-csatornáján.

Az MTA Szervetlen és Fémorganikus Kémiai Munkabizottsága és a PAB Kémiai Tudományok Szakbizottsága 2021. április 30-án 14:00 órai kezdettel előadói ülést szervez. Az ülés tudományos programja letölthető innen.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk. Az esemény Zoom linkje: https://us02web.zoom.us/j/85873648903?pwd=ZWNLSDBEcHpKZHB4MDJ0V2FFTks1Zz09Meeting ID: 858 7364 8903
Passcode: 737456

Ingyenes webinárium. Regisztráció nem szükséges az előadásokon való részvételhez.
Lente Gábor (PTE): Kinetikai görbék és a Taylor-tétel.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk ide: https://meet.google.com/qzd-ztef-muy

Az elmúlt héten tett bejelentések alapján módosítani kellett a 12/2020 (XI.12.) sz. dékáni utasítást, mely elérhető a címre kattintva. Az utasítás módosításai 2021. március 8. napjától hatályosak.

Gergely Máté (témavezető: Dr. Kollár László) „Palládium-katalizált karbonilezési reakciók N-heterociklusos aminok mint nukleofil ágensek jelenlétében” c. PhD értekezésének nyilvános védése. A védésre való bekapcsolódáshoz kattintson ide.

Nagymihály Zoltán (témavezető: Dr. Kollár László) „Rezorcinarén-alapú kavitandok előállítása új és hagyományos szintetikus módszerekkel” c. PhD értekezésének nyilvános védése. A védésre való bekapcsolódáshoz kattintson ide.

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt a Scifinder-n adatbázist bemutató angol nyelvű online webináriumra 2021. március 4-én 11:00-12:00 óra között.
A SciFinder-n vegyészeti és anyagtudományi adatbázis. A szakirodalmi áttekintés mellett szabványok és anyagleírások egyaránt elérhetők az oldalon. Része a szintetikus módszerek és folyamatok részletes ismertetését kínáló MethodsNow-Synthesis, a szabadalmakat feldolgozó PatentPak, és a retroszintézis eljárások tervezéséhez használható Retrosynthesis Planner. Elérési információk itt találhatóak: https://www.lib.pte.hu/hu/adatbazis/scifinder-n
Title: "SciFinder-n, the newest solution in the SciFinder family"
Agenda for the training:

 1. SciFinder-n interface
 2. Reference search in combination with structure search
 3. PatentPak, tool that will easily help you identify important chemical structure in patents
 4. Substance search by name and structure
 5. Reaction search and MethodsNow Synthesis, step-by-step protocols
 6. Retrosynthetic analysis in SciFinder-n
Join Zoom Meeting https://american-chemical-society.zoom.com/j/82664482715?pwd=UjhXQWJTaU1Kd0owemxtcFVaQk1yQT09
Meeting ID: 826 6448 2715
Password: 286401
Speakers: Dr. Tetiana Khristova (Customer Success Manager, Eastern Europe & South Caucasus region), Veli-Pekka Hyttinen (Customer Success Manager, EMEA North)

Ingyenes webinárium. Regisztráció nem szükséges az előadásokon való részvételhez.
Szabó Rebeka (PTE): Nanorészecske-képződési kinetika szimbolikus determinisztikus és szimulációs sztochasztikus leírása.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk ide: https://meet.google.com/qzd-ztef-muy

2021. február 11-én ismét megrendezésre kerül a "Nők a Tudományban Világnap" alkalmából a nemzetközi "Women in Science - Nők a Tudományban" konferencia. A bázisunkat ezúttal az online térbe helyezzük, igazodunk a sajátos helyzethez. Kárpótlásul olyan hölgyeket sikerült az előadók körébe invitálnunk, mint Mócsy Ágnes atomfizikust a Dél-Flordai Egyetemről, Ari Csilla neurobiológust, aki a NASA-nál oktat, Ősz Katalin kémikust, aki a fotokémia területén ér el kiemelkedő eredményeket, Fábry Évát, az ECWT (European Centre of Women and Technology) elnökét és a Nők a Tudományban Egyesület elnökét, legfőbb partnerünket Dr. Balázsi Katalint.
Az előadások nyelve magyar és angol.
Használt platformok: Youtube és MS Teams (ehhez MS Office felhasználói fiók megléte ajánlott).
Programunk INGYENES, de regisztrációhoz kötött: https://forms.gle/c8Juw4dHqZvuRkdU8Regisztrácis határidő 2021. február 10. 21:00 óra.

Menghwar Akash Kumar szakdolgozatának védésére 2021. január 27-én, szerdán, 9:00 órai kezdettel kerül sor online. A védésre való bekapcsolódáshoz kattintson ide. A védésre mindenkit szeretettel várunk!

Ingyenes webinárium. A részvétel regisztrációhoz kötött.
Summary:
Mobile phase composition is a fundamental decision which has a major impact on the separation of analytes in your HPLC or UHPLC method. It has an effect on retention time of analytes, selectivity between these and the peak efficiency. Consideration should be taken not only to the type of solvents used, but also the concentration of these and whether an isocratic run or a gradient run is most suitable. Additives can also impact the resolution, retention and peak shape of sample analytes and so careful choice of buffer must also be made. We discuss all of these topics, looking at the most commonly used organic modifiers for reversed phase U/HPLC in both isocratic and gradient methods and how these can impact your separation and run times.

TTK Kémiai Intézet - rövidfilm

(2021.01.07.)

Online Nyílt Nap 2021

(2021.01.06.)

Kihasználva az online tér nyújtotta lehetőségeket a Természettudományi Kar idén virtuális Nyílt Napot szervez a természettudományos képzések iránt érdeklődőknek 2021. január 19-én (kedd).
A Kémiai Intézet programjához 11:30 - 12:15 között lehet csatlakozni az alábbi Twitch csatornán: twitch.tv/andras_kiss

ÜNNEPI KÖSZÖNTŐ

(2020.12.17.)

Egy soha nem látott nehézségeket hozó év után kívánok a Kémiai Intézet minden munkatársának áldott, békés karácsonyt és boldog, jóval kevesebb járványügyi aggodalommal teli új évet. Köszönöm mindenkinek azt a rendkívüli erőfeszítést, amelyet az elmúlt hónapokban az oktatás folytonosságának megtartása érdekében tett.
Köszönöm Mikle Gábornak és a Szervetlen Kémiai Tanszék munkatársainak, hogy ehhez az üzenethez kölcsönadták az általuk elkészített kémiai karácsonyfa (ChemisTree) fényképét. A karácsonyfa eredetije a C épület földszintjén megtekinthető.

Pihenéssel teli ünnepnapokat kíván mindenkinek:
          Lente Gábor

Piromán advent a pécsi TTK-n

(2020.11.19.)

Adventi gyertyagyújtás úgy, ahogy a PTE TTK Kémiai Intézet munkatársai csinálják.

A mai nappal került kiadásra a 15/2020 (XII.16.) dékáni utasítás a 2020/2021 tanév záróvizsga időszakainak szervezéséről és lebonyolításáról a Természettudományi Kar egyes képzésein a COVID-19 globális koronavírus járvány miatti egészségügyi veszélyhelyzetben. A Dékáni Utasítás a címre kattintva letölthető pdf formátumban.

Őri Zsuzsanna Emese (témavezető: Dr. Nagy Géza) „Újszerű amperometriás méréstechnika fejlesztése célszerűen módosított elektródokkal működő hatékony módszerek kidolgozására” c. PhD értekezésének nyilvános védése. A védésre való bekapcsolódáshoz kattintson ide.

A mai nappal került kiadásra a 14/2020 (XII.07) sz. dékáni utasítás a távolléti vizsgáztatás és szakdolgozat/diplomadolgozat védés speciális szabályairól, a COVID-19 globális koronavírus járvány miatti egészségügyi veszélyhelyzetben a Természettudományi Karon. A Dékáni Utasítás a címre kattintva letölthető pdf formátumban.

Megjelent Dr. Lente Gábor „Ezeregynél is több molekula meséi” című elektronikus kiadványa az Akadémiai Kiadó gondozásában. Az elektronikus kötet a mersz.hu oldalán olvasható.

Dr. Kégl Tamás sikeresen megvédte Katalitikus karbonilezési reakciók vizsgálata számításos módszerekkel című MTA doktori értekezését. Gratulálunk!

A 2020-as on-line Kutatók Éjszakáján a Kémiai Intézet két programmal vesz részt:

Programjainkra a regisztráció 2020. november 26., 12:00 órakor zárul.

Az osztatlan tanárképzés esetén a szakgazda kar dékánja által kiadott hatályos dékáni utasítás az irányadó.

A szakdolgozatokat a TTK-n kizárólag elektronikus formában kell leadni a Neptun Tanulmányi Rendszer webes felületén. Az 1/2019 (II.01) a szakdolgozat/diplomadolgozat készítés egységes kari szabályairól szóló dékáni utasítás 2.4. pontjában leírt szabály, mely a kötött példány Tanulmányi Osztályon történő leadását írja elő, a veszélyhelyzet alatt nem alkalmazandó.

12/2020 (XI.12.) sz. dékáni utasítás a globális koronavírus járvány miatti egészségügyi veszélyhelyzetben alkalmazandó szabályokról a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karán.

Utasítások az intézménylátogatás rendjéről és a kollégiumi lakhatásról


(2020.11.12.)

Kiadásra került az intézménylátogatás rendjéről szóló valamint a kollégiumi lakhatással kapcsolatos rektori és kancellári együttes utasítás. Az utasítások 2020. november 11. napjával léptek hatályba. Kérjük az utasítások szövegét alaposan olvassák át és a benne foglaltakat maradéktalanul tartsák be!

20/2020. számú rektori és kancellári együttes utasítás a Pécsi Tudományegyetem veszélyhelyzeti intézménylátogatási rendje

21/2020. számú rektori és kancellári együttes utasítás a kollégiumi lakhatással kapcsolatosan a veszélyhelyzet kihirdetésével összefüggésben elrendelt speciális rendelkezésekről

2020. november 10. napján módosításra került a TTK 9/2020 (08.27.) sz. dékáni utasítás.

A módosításra Miniszterelnök Úr tegnapi videóüzenetben tett alábbi bejelentései miatt volt szükség:

 • Este 8 óra és hajnal 5 óra között kijárási korlátozás lép érvénybe.
 • Tilos rendezvényeket tartani.
 • A felsőoktatás csak online működhet, felsőoktatási kollégiumok is bezárnak.
 • Bezárnak az éttermek, csak kiszállítás lehetséges.
 • Az üzletek és a kisipari szolgáltatók este 19 órakor bezárnak.
 • A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti céllal érkezőket.
 • Családi összejöveteleken, magánrendezvényeken maximum tízen vehetnek részt.
 • Esküvőket csak lakodalom nélkül lehet tartani.
 • Temetéseken csak 50 fő vehet részt.
 • Zártkapussá tették a sporteseményeket.
 • Bezárnak a konditermek, fedett uszodák, állatkertek.
 • Szabadtéren csak az egyéni sport engedélyezett, az amatőr csapatsport tilos.
 • Óvodák, bölcsődék, általános iskolák nyitva maradnak.
 • A köznevelésben a 8. osztály felett digitális oktatás lép életbe.
 • A kórházi dolgozókat, iskolai tanárokat, bölcsődei, óvodai dolgozókat hetente tesztelni kell.

A részletszabályzatokat még nem ismerjük, de az intézkedések várhatóan szerda 00:00 órától lesznek érvényesek.

Fenti szigorítások indokolttá tették a TTK 9/2020 (08.27.) sz. dékáni utasítás módosítását, mely 2020. november 11. napjával lép hatályba.

A módosítás alapján a holnapi naptól csak online oktatás valósítható meg a Természettudományi Kar képzésein. Várhatóan a napokban kihirdetésre kerül a kormányrendelet, mely alapján újabb dékáni utasítás kiadása lesz szükséges.

Kérem az utasítás betartását!

2019-ben jelent meg egy tanulmány, melyben kidolgozásra került egy mérőrendszer, amellyel kutatók egyéni teljesítményét mérni lehet. A cikk szabadon hozzáférhető függelékeként publikált egy listát, amely tartalmazza százezer kutatónak a nevét – tudományos teljesítményük mérőszámaival együtt –, akiket a kidolgozott rendszer alapján a szerzők a világ élvonalbeli kutatóiként azonosítottak. Ezen a listán szerepel a Kar négy munkatársa is, közülük ketten, Dr. Kollár László és Dr. Felinger Attila az Intézetünkből... »

Ünnepi köszöntőkkel, díjátadással és tudományos előadással kezdődött meg a 2020-as Magyar Tudomány Ünnepe. Az idei programsorozat mottója: Jövőformáló tudomány... »

A Pécsi Akadémiai Bizottság a Magyar Tudomány Ünnepe 2020 – „Jövőformáló tudomány” mottójú központi rendezvényére 2020. november 4-én került sor... »

Ingyenes webinárium. A részvétel regisztrációhoz kötött.

Egész napos on-line konferencia. A részvétel regisztrációhoz kötött.

Ingyenes webinárium. A részvétel regisztrációhoz kötött.
The objectives of the workshop are:

 • Open discussion on critical raw materials for the EU economy involving all stakeholders;
 • Presentation of the scientific basis to foster stronger policies for the protection of endangered elements in the EU;
 • European Commission’s Action Plan on Critical Raw Materials and a foresight study;
 • Critical Raw Materials and Horizon Europe;
 • The need to widen educational efforts at all levels of society to raise awareness on the limits of material resources and the need to implement a circular economy.

MTA Reakciókinetikai és Fotokémiai Munkabizottság 2020 őszi tudományos ülésének a meghívója, benne a programmal és a webináriumhoz való csatlakozáshoz szükséges információkkal elérhető itt. Az ülésen való részvételhez a munkabizottság levelezőlistáján szereplőknek nem kell regisztrálniuk. Más érdeklődőktől azt szeretnénk kérni, hogy a nevüket és az intézetük nevét előzetesen küldjék el Dr. Nagy Tibornak, a munkabizottság titkárának a nagy.tibor@ttk.mta.hu címre.

Nagymihály Zoltán (témavezető: Dr. Kollár László) „Rezorcinarén-alapú kavitandok előállítása új és hagyományos szintetikus módszerekkel” c. PhD értekezésének előzetes vitája. Az esemény nyilvános, de online kerül megszervezésre. Aki szeretne részt venni az eseményen, a bejelentkezéshez kattintson ide.

A Természettudományi Kar 2020. október 12. napján megrendezett Díjátadó Ünnepségén átadásra került a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj, melyet az oktatásért felelős miniszter adományoz - tanévenként - a felsőoktatási intézmények kimagasló teljesítményt nyújtó hallgatói részére. Az okleveleket Dr. Horváth Attila, a TTK dékánja adta át a Vargha Damján Konferenciateremben tartott Díjátadó Ünnepség keretében. A korábbi eredmények és a kutatási terv alapján Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjban részesült 4 hallgatónk:

 • Jenei Laura Barbara, vegyész mesterszak
 • Patyi Gábor, vegyész mesterszak
 • Zugó Alexandra, vegyész mesterszak
 • Hábel Anna Mária, biológia-kémia tanár szak

Az elnyert ösztöndíjakhoz ezúton is gratulálunk, további sikeres tanulmányokat és kutatómunkát kívánunk!

Gergely Máté (témavezető: Dr. Kollár László) „Palládium-katalizált karbonilezési reakciók N heterociklusos aminok mint nukleofil ágensek jelenlétében” c. PhD értekezésének előzetes vitája. Az esemény nyilvános, de online kerül megszervezésre. Aki szeretne részt venni az eseményen, a bejelentkezéshez kattintson ide.

Az Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferencia szervezési jogának átadására 2020. szeptember 15. napján került sor a XVII. OFKD ünnepélyes eredményhirdetése keretében, a Szent István Egyetemen, Gödöllőn... »

A Pécsi Tudományegyetem a 2020/2021-es tanévre pályázatot ír ki a Kriszbacher Ildikó Tehetséggondozó Ösztöndíj elnyerésére. A PTE Kriszbacher Ildikó Tehetséggondozó Programjának célja, hogy elősegítse a hallgatókban rejlő tehetség kibontakozását, a legtehetségesebb hallgatók egyetemi oktatóvá és kutatóvá válását.
Beadási határidő: 2020.09.29.

A Pécsi Tudományegyetem Doktori és Tehetséggondozó Irodája – mint az Egyetem Központi Regionális és Európai Tehetségpontja – pályázatot hirdet az egyetem karain tanuló átütő művészeti, sport- és tudományos tehetségek presztízs értékű elismerésére. A pályázat célja: a kiemelkedő művészeti, sport- és tudományos tevékenységek elismerése és a tehetségek szerepvállalásának fokozása.
Beadási határidő: 2020.10.07.

A Pécsi Tudományegyetem a 2020/2021-es tanévre pályázatot ír ki a SZINAPSZIS Hallgatómentor Ösztöndíj elnyerésére. A PTE SZINAPSZIS tehetségsegítő program célja, hogy tehetségsegítő hidat képezzen a középiskola és az egyetem között, a középiskolás tehetségeket egyetemünkre vonzza, és korán bekapcsolja az egyetemi tehetséggondozásba.
Beadási határidő: 2020.09.30.

Ősz Katalin és Kégl Tímea a TTK Kémia színeiben. Az esemény on-line kerül megrendezésre szeptember 23-án (szerdán) 17.00-19.00 óráig. További részletekért kattintson ide!

Az Egyetem rektora Arany Katedra Díjat adományoz azoknak az egyetemi oktatóknak, akik kiemelkedő oktató-nevelő munkát végeznek, és jelentős eredményeket érnek el a tehetséggondozás területén. Arany Katedra Díjban részesült: Dr. Kollár László, a Természettudományi Kar Kémiai Intézet egyetemi tanára. »

Dékáni utasítás a koronavírus járvánnyal kapcsolatban,
2020/21-es tanév


(2020.08.28.)

2020.08.28. napján kiadásra került a TTK 9/2020 (08.27.) sz. dékáni utasítás a globális koronavírus járvány miatti egészségügyi válsághelyzetben alkalmazandó egyes oktatási és magatartási szabályokról a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karán a 2020-2021 tanévben (Hatályos: 2020.08.31.)
Az utasítás elérhető a TTK weboldalán a Dékáni Utasítások tárában:http://www.ttk.pte.hu/munkatarsak/adminisztracio/dekani-utasitasok vagy közvetlenül itt.
A koronavírus járvány miatt munkatársaink, hallgatóink és látogatóink védelme érdekében korlátozásokat vezettünk be, melyek a következők:

 • A Campus területén kötelező saját arcmaszkot viselni, vagy szájat és orrot eltakaró sálat, kendőt használni!
 • Kézfertőtlenítési lehetőség biztosított a bejáratoknál elhelyezett kézfertőtlenítő pontoknál. Amennyiben a kézfertőtlenítő kiürült, azt kérjük szíveskedjen jelezni Pápai Anita Gondnok Asszony részére:
  telefon: 24202, +36-30-2360603; e-mail: papai.anita@pte.hu
 • Kérjük, figyeljen a 1,5 méteres távolságtartásra!

Sajnálattal közöljük, hogy a szombatra tervezett diplomaosztó ünnepségünket a járványügyi helyzetre tekintettel nem tarthatjuk meg... »

A bizottság elnöke: Dr. Kollár László egyetemi tanár
A bizottság tagjai: Pápayné Dr. Sár Cecília egyetemi docens, Dr. Ősz Katalin egyetemi docens, Dr. Felinger Attila egyetemi tanár
Jegyzőkönyv-vezető: Pap Viktória
Kémia BSc záróvizsga tételsor Vegyész MSc záróvizsga tételsor

A Természettudományi Kar sok szeretettel meghívja 2020-ban végzett hallgatóit és hozzátartozóikat a 2020. augusztus 29-én tartandó Diplomaátadó Ünnepélyünkre... »

PTE TTK Online Nyári Egyetem

Az online nyári egyetem az MS Teams felületen lesz követhető. A csoporthoz való csatlakozáshoz kattintson ide. A kémiás előadások videófelvételei megtekinthetőek a videótárban. A nyári egyetemről a bama.hu internetes portál is beszámolt itt.

A 2020/21-es tanévre kémia alapszakra 9, vegyész mesterszakra 6, nappali kémiatanárképzésre összesen 4 hallgatót vettünk fel. A kar szakjainak felvételi ponthatárai megtekinthetők itt 2020. július 23-án 20 órától... »

A Természettudományi Kar dékánja, Dr. Horváth Attila köszönti végzett hallgatóinkat... »

Őri Zsuzsanna Emese (témavezető: Dr. Nagy Géza) „Rövid idejű kronoamperometriás detektálás újszerű alkalmazási lehetőségei az elektrokémiai szenzorok továbbfejlesztésében” c. PhD értekezésének előzetes vitája. Az esemény nyilvános, de online kerül megszervezésre. Aki szeretne részt venni az eseményen, jelezze a timea.dergez@aok.pte.hu e-mail címen, vagy a bejelentkezéshez kattintson ide.

Ingyenes. A webináriumon való részvétel regisztrációhoz kötött.
Overview:
The ChemBioChem editorial team is proud to host the 2nd ChemBioChem Virtual Symposium "Metals in Biology"!
Please join us and our three speakers Gilles Gasser (Chimie ParisTech), Seth Cohen (UC San Diego), and Marie Heffern (UC Davis) for this event.

Ingyenes. A webináriumon való részvétel regisztrációhoz kötött.
Overview:
The EurJOC editorial team together with board chair Burkhard König is proud to host the 3rd EurJOC Virtual Symposium!
Please join us and our three speakers Varinder Aggarwal (University of Bristol), Tatiana Besset (INSA de Rouen, Université de Rouen), and Josep Cornellà (MPI für Kohlenforschung) for this exciting event.

A bizottság elnöke: Dr. Kollár László egyetemi tanár
A bizottság tagjai: Dr. Ősz Katalin egyetemi docens, Dr. Kálai Tamás egyetemi tanár, Dr. Felinger Attila egyetemi tanár
Jegyzőkönyv-vezető: Pap Viktória
Kémia BSc záróvizsga tételsor

A bizottság elnöke: Dr. Felinger Attila egyetemi tanár
A bizottság tagjai: Dr. Lente Gábor egyetemi tanár, Dr. Kálai Tamás egyetemi tanár, Dr. Kollár László egyetemi tanár, Dr. Markovics Ákos középiskolai tanár
Jegyzőkönyv-vezető: Pap Viktória
Vegyész MSc záróvizsga tételsor

Megjegyzések a PTE TTK Kémiai Intézetében tartandó szakdolgozat/diplomadolgozat védési eljárásokhoz

 • A szakdolgozatok (BSc) valamint a diplomadolgozatok (MSc) védésére 2020. június 17-én (szerda) 9:00 órai kezdettel kerül sor online.
 • A kémia alapszakos (’kémia BSc’) hallgatók szakdolgozati eredményeinek bemutatására 10 perc áll rendelkezésre, amely 1 perccel léphető túl. A védés teljes időtartama 20 perc (ld. alábbi beosztás).
 • A vegyész mesterszakos (’vegyész MSc’) képzésben résztvevő hallgatók esetében a diplomadolgozat kutatási eredményeinek bemutatására 15 perc áll a hallgatók rendelkezésére. A bemutatást követő vitára 10 perc áll rendelkezésre, így a védés teljes időtartama 25 perc (ld. alábbi beosztás).
A védés időbeosztása:
9:00 – 9:05 A bizottság elnökének tájékoztatója
9:05 – 9:25 Balázsi Áron (BSc)
9:25 – 9:45 Bede Fanni (BSc)
9:45 – 10:05 Bencze Flórián (BSc)
10:05 – 10:25 Jenei Laura Barbara (BSc)
10:25 – 10:45 Lempel Ibolya (BSc)
10:45 – 11:05 Űrmös Bettina (BSc)
11:05 – 11:30 Madarászné Horváth Ibolya (MSc)
11:30 – 11:55 Szerencsés Dénes (MSc)
12:15 – eredményhirdetés

A védésre mindenkit szeretettel várunk!

A Kémiai Intézetben Dr. Kollár László igazgatói megbízása 2020. május 26-án lejárt. A Pécsi Tudományegyetem Rektora a Természettudományi Kar Kari Tanácsának határozata alapján 2020. május 27. napjától Dr. Lente Gábor egyetemi tanárt bízta meg a Kémiai Intézet intézetigazgatói teendőinek ellátásával... »

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége kiemelkedő tudományos munkássága elismeréseként Akadémiai Díjban részesítette dr. Kilár Ferencet, Karunk Kémiai Intézetének professzorát... »

Gyakran ismételt kérdések, aktuális információk hallgatók részére a koronavírus járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet idejére... »

Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk alkalmából a bioanalitika, illetve az elválasztástudomány területén elért, nemzetközileg is kimagasló kutatási eredményei, valamint oktatói és tudományszervezői tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta dr. Kilár Ferencnek, a PTE Természettudományi Kar Kémiai Intézet egyetemi tanárának, a Kémia Doktori Iskola vezetőjének... »

A Veolia-csoporthoz tartozó Pannon Hőerőmű Zrt. is csatlakozott a francia Elles Bougent által szervezett nemzetközi kezdeményezéshez, melynek célja az elférfiasodott műszaki/természettudományi szakmák népszerűsítése a még pályaválasztás előtt álló, illetve pályakezdő lányok körében... »

Dr. Horváth Attila dékán úr felhívására megtelt február 5-én a Kari Tanácsterem, az első Természettudományi Kutatói Fórumon... »

A Természettudományi Kar sok szeretettel meghívja végzett hallgatóit és hozzátartozóikat a 2020. február 15-én tartandó Diplomaátadó Ünnepélyünkre... »

A Természettudományi Kar publikációs díjat adományoz azon teljes állású, közalkalmazotti jogviszonyban álló munkatársainak, akik a díj adományozását megelőző naptári évben kiemelkedő publikációs tevékenységet folytattak... »

A kari összefogás szép példájaként sikerült megszervezni rövid idő alatt egy országos rendezvény részeként a PTE TTK Nagy Periódusos Rendszer Performanszt... »

Kihirdetésre kerültek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal hazai kutatást, fejlesztést és innovációt ösztönző pályázatainak nyertesei... »

Prof. Dr. Miseta Attila, Egyetemünk rektora és Jenei Zoltán Kancellár Úr köszöntötte 2019. november 18-án a Pécsi Tudományegyetem azon dolgozóit, akik 25, 30, vagy 40 éve rendelkeznek közalkalmazotti jogviszonnyal... »

2019 a periódusos rendszer nemzetközi éve. Ebből az alkalomból a Magyar Kémikusok Egyesülete non-stop kísérleti bemutató versenyt szervezett, melyre a Kémiai Intézet három hallgatója, Molnár Dóra, Illés Gergely és Réti Máté jelentkeztek... »

2019. szeptember 23-án tudományos előadóülés keretében adták át a Richter Gedeon Nyrt. Kisfaludy Lajos Alapítvány 2019. évi publikációs díjait... »

Szakdolgozat és diplomadolgozat védések

(2017.06.12.)

A szakdolgozatok (BSc), valamint a diplomadolgozatok (MSc) védésére 2017.06.26-án (hétfőn) 8:30 kezdettel kerül sor a C/I. előadóban. A védések időbeosztása és technikai információk a csatolt fájlban találhatók.

Beosztás és információk

Két akadémikus Intézetünkben

(2016.05.03.)

A Magyar Tudományos Akadémia 187. közgyűlésén a Kémiai Tudományok Osztálya levelező tagjának választották Intézetünk két professzorát, Dr. Kollár Lászlót és Dr. Felinger Attilát.
Megválasztásukhoz gratulálunk és további sikeres tudományos pályafutást kívánunk!

Dr. Kollár LászlóDr. Kollár László a Kémiai Intézet igazgatója, tanszékvezető egyetemi tanár, az MTA-PTE Szelektív Kémiai Szintézisek Kutatócsoport vezetője.
Dr. Felinger AttilaDr. Felinger Attila tanszékvezető egyetemi tanár, az MTA-PTE Molekuláris Kölcsönhatások az Elválasztástudományban Kutatócsoport vezetője.

Szakdolgozat és diplomadolgozat védések

(2015.06.03.)

A szakdolgozatok (BSc) védésére 2015.06.18-án (csütörtökön) 9:00 órai kezdettel, a diplomadolgozatok (MSc, kémiatanár) védésére 2015.06.19-én (pénteken) 9:00 órai kezdettel kerül sor a C/I. előadóban. A védések időbeosztása és technikai információk a csatolt fájlban találhatók.

Beosztás és információk

Hallgatóink eredményei a XXXII. OTDK Kémia és Vegyipari Szekciójában


(2015.04.28.)

A Kémiai és Vegyipari Szekcióban 13-an indultak PTE nevezéssel. Közülük a TTK-s hallgatók az alábbi eredményeket érték el:

2. helyezett:

Mikle Gábor - Témavezető: Dr. Kollár László

3. helyezettek:

 • Péter Szandra - Témavezető: Dr. Kilár Anikó
 • Gergely Máté - Témavezető: Dr. Kollár László

Hevesy György Kémia verseny, megyei forduló

(2015.03.30.)

2015. március 28-án megrendezésre került a Hevesy György Kémia verseny megyei fordulója a Magyar Természettudományi Társulat és a PTE TTK Kémiai Intézet szervezésében. Az eredményeket a csatolt táblázatban lehet megtekinteni.

7. osztály
8. osztály

Nyári intenzív tehetséggondozó tábor

(2013.09.17.)

A Szervetlen Kémia Tanszék 2013. augusztus 21 – 30. között Nyári intenzív tehetséggondozó tábor szervezett a kémia iránt érdeklődő pécsi diákoknak.
A táborban az elméleti ismereteken kívül nagy hangsúlyt kapott az önálló kísérletezés, kísérlettervezés.

XXXI. OTDK Kémia és Vegyipari Szekciójában hallgatóink szép sikereket értek el


(2013.05.19.)

Az Esterházy Károly Főiskola Természettudományi Kar által 2013. április 4-6. között Egerben megrendezett XXXI. OTDK Kémia és Vegyipari Szekciójában hallgatóink szép sikereket értek el.

Eredmények:
Analitikai kémia tagozat: Simon József (III. helyezés)
Elméleti kémia és kémiai informatika tagozat: Papp Tamara (III. helyezés)
Reakciókinetika és katalízis tagozat: Gergely Máté (III. helyezés)

Megújult honlapunk!

(2013.05.17.)

A mai naptól elérhető Intézetünk új honlapja.