Hírek, események2020/21/I. félév:

2020. december 21., 16:00-: Őri Zsuzsanna Emese PhD értekezésének nyilvános védése

Őri Zsuzsanna Emese PhD hallgató (témavezető: Dr. Nagy Géza) „Újszerű amperometriás méréstechnika fejlesztése célszerűen módosított elektródokkal működő hatékony módszerek kidolgozására” c. PhD értekezésének nyilvános védése. A védésre való bekapcsolódáshoz kattintson ide. A meghívó innen letölthető.


2020. december 2.: Ezeregynél is több molekula meséi - megjelent Dr. Lente Gábor új könyve

Megjelent Dr. Lente Gábor „Ezeregynél is több molekula meséi” című elektronikus kiadványa az Akadémiai Kiadó gondozásában. Az elektronikus kötet a mersz.hu oldalán olvasható.


2020. november 27.: Kutatók Éjszakája

A 2020-as on-line Kutatók Éjszakáján az Általános és Fizikai Kémiai Tanszék a következő programmal vesz részt: Itt a piros, hol a piros, avagy az oszcilláló kémiai reakciók érdekes világa (Dr. Kiss András - Dr. Lente Gábor, 2020. november 27. 19:00-20:00)
A programra a regisztráció 2020. november 26., 12:00 órakor zárul.


2020. november 6.: MTA Reakciókinetikai és Fotokémiai Munkabizottság 2020 őszi on-line tudományos ülése

MTA Reakciókinetikai és Fotokémiai Munkabizottság 2020 őszi tudományos ülésének a meghívója, benne a programmal és a webináriumhoz való csatlakozáshoz szükséges információkkal elérhető itt. Az ülésen való részvételhez a munkabizottság levelezőlistáján szereplőknek nem kell regisztrálniuk. Más érdeklődőktől azt szeretnénk kérni, hogy a nevüket és az intézetük nevét előzetesen küldjék el Dr. Nagy Tibornak, a munkabizottság titkárának a nagy.tibor@ttk.mta.hu címre.


2020. november 5.: Eötvös József-koszorúval tüntették ki Dr. Nagy Gézát

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége kiemelkedő tudományos életműve elismeréseként Eötvös József-koszorúval tüntette ki Prof. Dr. Nagy Gézát, a kémiai tudomány doktorát, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Kémiai Intézet Általános és Fizikai Kémia Tanszék professor emeritusát a kémiai szenzorok fejlesztése, valamint az elektrokémia alapvető fontosságú folyamatainak feltárása terén elért kiemelkedő eredményei elismeréseként.


2020. november 4.: A Pécsi Akadémiai Bizottság ünnepi ülésén Tudományszervezési díjat kapott Dr. Nagy Géza

A Pécsi Akadémiai Bizottság a Magyar Tudomány Ünnepe 2020 – „Jövőformáló tudomány” mottójú központi rendezvényére 2020. november 4-én került sor. Ezen ünnepség alkalmából a PAB Tudományszervezési díjat adományozott Dr. Nagy Géza professzor úr részére.

Dr. Nagy Géza 1993-ban lett a kémiai tudomány doktora, 1994-ben habilitált a Budapesti Műszaki Egyetemen, 1997-ben alapította meg a PTE Természettudományi Karán az Általános és Fizikai Kémia Tanszéket, amelynek vezetője volt 2014-ig. Nagy Géza kiemelkedő eredményeket ért el a kémiai szenzorok fejlesztése és az elektrokémia alapvető fontosságú folyamatainak feltárása területén.
Dolgozott az OTKA Kémia zsűri tagjaként, szakmai bíráló testületek munkájában, a MAB Kémiai és Vegyipari Bizottságában, majd a Természettudományi Bizottságban. Jelenleg tagja az MTA Analitikai és Környezeti Kémiai Tudományos Bizottságának és Kémia Doktori Bizottságának. Nemzetközi kooperációban 2011-ig a Physiological Measurements szerkesztőbizottságának tagja volt, az Analytical Letters folyóirat szerkesztésében pedig jelenleg is közreműködik.
Témavezetésével heten szereztek PhD fokozatot, jelenleg is témavezetője magyar és külföldi hallgatóknak. (189 tudományos közlemény, 8 könyvfejezet, 3250 hivatkozás, Hirsch-indexe 35). A professzor úr húsz éven keresztül (1997-2017 között) a PAB Kémiai Szakbizottságában az Elektrokémiai és Szenzorikai Munkabizottság elnöke volt. Ebben az időszakban több alkalommal szervezett a „Kémiai Szenzorok Kutatásának Eredményei” címmel Workshop-okat és számos más konferenciát.
2019/20/II. félév:

2020. július 3., 10:00-: Őri Zsuzsanna Emese PhD értekezésének előzetes vitája

Őri Zsuzsanna Emese PhD hallgató (témavezető: Dr. Nagy Géza) „Rövid idejű kronoamperometriás detektálás újszerű alkalmazási lehetőségei az elektrokémiai szenzorok továbbfejlesztésében” c. PhD értekezésének előzetes vitája. Ahogy a meghívóban olvasható, az esemény nyilvános, de online kerül megszervezésre. Aki szeretne részt venni az eseményen, jelezze a timea.dergez@aok.pte.hu e-mail címen, vagy a bejelentkezéshez kattintson ide.


2020. május 15., 11:00-: Mohamed Ameen Hiba PhD értekezésének nyilvános védése

Mohamed Ameen Hiba PhD hallgató (témavezető: Dr. Lemli Beáta) sikeresen megvédte „Encapsulation of sulfamethazine drug by β-cyclodextrins and its adsorption on carbon nanotubes” c. PhD értekezését. Gratulálunk!


2019/20/I. félév:

2020. január 31., 10:00-: Mohamed Ameen Hiba PhD értekezésének előzetes vitája

Mohamed Ameen Hiba PhD hallgató (témavezető: Dr. Lemli Beáta) „Encapsulation of sulfamethazine drug by β-cyclodextrins and its adsorption on carbon nanotubes” c. PhD értekezésének előzetes vitája.


2020. január 16., 13:30-: Abdelilah Asserghine PhD értekezésének előzetes vitája

Abdelilah Asserghine PhD hallgató (témavezető: Dr. Nagy Géza és Dr. Nagy Lívia) „Microelectrochemical characterization of titanium biomaterials by scanning electrochemical microscopy” c. PhD értekezésének előzetes vitája.


2019. december 13., 14:15-: Prof. Pálinkó István előadása

Prof. Pálinkó István (Szegedi Tudományegyetem, Szerves Kémiai Tanszék) "Réteges kettős hidroxidok - szintézis, jellemzés és katalitikus alkalmazások" c. előadása a PTE TTK Fizikai Kémiai Tanszék Szemináriumi termében (Ifjúság útja 6., A117). Az előadás szervezője az MKE Baranya megyei Területi Szervezete. Az előadáson készült fényképek letölthetőek.


2018/19/II. félév:

2019. július 22-26.: Dr. Szász Erzsébet tanulmányútja

Dr. Szász Erzsébet Erasmus ösztöndíjjal 5 napos személyzeti továbbképzésen vehettem részt az angliai Coventryben (Coventry University, England). Gratulálunk! A tanulmányútról írt pár oldalas, képes összefoglalója itt olvasható.


2019. június 21., 11:00-: Prof. Anne-Marie Kelterer előadása

Prof. Anne-Marie Kelterer (Institute of Physical and Theoretical Chemistry, Graz University of Technology) "Host-guest formation of the PARPI – Cu/Fe complex with calixarenes in water and DMF – a theoretical study" c. előadása a PTE TTK Fizikai Kémiai Tanszék Szemináriumi termében (Ifjúság útja 6., A117). Az előadás szervezői: az MTA Pécsi Akadémiai Bizottság Kémiai Tudományok Szakbizottsága, valamint Fizikai Kémiai Munkabizottsága. Az előadás meghívója és összefoglalója letölthető.


2019. április 16., 14:30-: Dr. Tóth Imre előadása

Dr. Tóth Imre (a DSM Research (Hollandia) volt fejlesztési főmunkatársa, a Pannon Egyetem Kémia Intézetének jelenlegi megbízott kutatója) "A nagyipari homogén katalizátorok kifejlesztésének kulcsa: újratervezés" c. előadása a PTE TTK Fizikai Kémiai Tanszék Szemináriumi termében (Ifjúság útja 6., A117). Az előadás szervezői: az MTA Pécsi Akadémiai Bizottság Kémiai Szakbizottsága, valamint a MTA Szervetlen és Fémorganikus Kémiai Munkabizottsága. Az előadás meghívója letölthető.


2019. február 26.: Dr. Lente Gábor előadása az Akadémián

Periódusos rendszer extrákkal címmel tartott előadást Dr. Lente Gábor 750 középiskolás diáknak az MTA Dísztermében – az előadásról részletesebben olvashat a PTE TTK Hírek oldalán, illetve az MTA oldalán, ahol az előadáson készült fényképek és videó is elérhető.
2019. január 29., 14:00-: Prof. Ricardo M. Souto előadása

Prof. Ricardo M. Souto (Institute of Materials Sciences and Nanotechnology, University of La Laguna, Tenerife, Spain) "Electrochemical microscopies: Accessing new dimensions in Materials Science" c. előadása a PTE TTK Fizikai Kémiai Tanszék Szemináriumi termében (Ifjúság útja 6., A117). Az előadás szervezői: a PTE TTK Általános és Fizikai Kémia Tanszék, valamint a MTA PAB Elektrokémiai és Szenzorika Munkabizottsága. Az előadás meghívója és az ott készült fényképek letölthetőek.


2019. január 28., 14:00-: Filotás Dániel PhD értekezésének nyilvános védése

Filotás Dániel PhD hallgató (témavezető: Dr. Nagy Lívia és Dr. Nagy Géza) sikeresen megvédte „Microelectrochemical imaging of corrosion reactions” c. PhD értekezését. Gratulálunk! A védés meghívója, a dolgozat, tézisek és a védésen készült fényképek letölthetőek.


2018/19/I. félév:

2018. december 2-9.: Congrès International Matériaux Appliqués à l’Environnement, CIMAE-2018 konferencia

Dr. Kiss András bő egy hetet töltött Agadirban (Marokkó) a 'Congrès International Matériaux Appliqués à l’Environnement CIMAE-2018' konferencián. Az eseményről írt összefoglalója alább olvasható:

"2018 december 2-9 között Agadirban (Marokkó) részt vettem a 'Congrès International Matériaux Appliqués à l’Environnement CIMAE-2018' konferencián. A konferencia egyik főszervezője Mohammed Bazzaoui professzor (a fotón az első sorban, a néző számára jobb alsó sarokban) volt, aki 2014 óta együttműködő partnere az Általános és Fizikai Kémia Tanszék elektrokémia kutatócsoportjának. Konferenciaelőadásom után bemutattam az agadiri kémia és biológia hallgatóknak a PTE-n kínált képzési lehetőségeket. Köszönöm az PTE 'Utazó Nagykövet' programjának támogatását."2018. november 23., 13:00-: Filotás Dániel PhD értekezésének munkahelyi vitája

Filotás Dániel PhD hallgató (témavezető: Dr. Nagy Lívia és Dr. Nagy Géza) „Microelectrochemical imaging of corrosion reactions” c. PhD értekezés tervezetének a munkahelyi vitáján a bizottság egyöntetűen támogatta a dolgozat beadását. Gratulálunk! Az esemény meghívója és az ott készült fényképek letölthetőek.


2018. szeptember 24-28.: Physical Chemistry 2018 konferencia

Dr. Lente Gábor és Dr. Ősz Katalin részt vett a Physical Chemistry 2018 konferencián Belgrádban. Az előadásaik címe és szerzői:

 • G. Lente: Chemical kinetic models of nanoparticle formation: nucleation and growth
 • V. Kiss, L.J. Csépes-Ruzicska, B.M. Hülvely, P. Tarczali-Sarudi, I. Fábián, K. Ősz: Reaction between sulfur(IV) and chloro-1,4-benzoquinones

 • A konferencia internetes oldala és teljes programja letölthető.


  2017/18/II. félév:

  2018. augusztus 11.: Dr. Kiss András posztdoktori tanulmányút

  Dr Kiss András DAAD ösztöndíjjal két hónapot töltött a Homburgi egyetemen. Gratulálunk! A tanulmányútról írt összefoglalója alább olvasható:

  "2018 nyarán volt szerencsém a Saar-vidéki 'Universität des Saarlandes' egyetemen tölteni posztdoktori ösztöndíjasként két hónapot prof. Markus Hoth laboratóriumában, Dr. Monika Bozem vezetése mellett. Ottani kollégákkal együttműködve sikerült amperometriás mérésekre adaptálnom a korábban potenciometriára kidolgozott dekonvolúciós algoritmusomat [1]. A technikával sikerült jelentősen növelnem a pásztázó elektrokémiai mikroszkóp képalkotási sebességét. Példaként humán monocita sejteket (A) alkalmaztam, melyeket indukált oxidatív stressz közben térképeztem, platina mikroelektróddal hidrogén-peroxidot (B) mérve. Dekonvolúció után a cella lassúsága okozta torzítás jelentős mértékben csökkent (C).
  Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a DAAD-nak (Deutscher Akademischer Austauschdienst) az anyagi támogatásért.

  [1] Kiss A, Nagy G. Deconvolution of potentiometric SECM images recorded with high scan rate. Electrochimica Acta 2015 May 1;163:303-309"


  2018. július 2-4.: Eredményes komplex PhD vizsgák

  Hiba Mohamed Ameen, Filotás Dániel és Abdelilah Asserghine eredményes komplex PhD vizsgát tett. Gratulálunk!


  2018. június 25., 15:00-: Dr. Kalmár József előadása

  Dr. Kalmár József (Debreceni Egyetem, Kémiai Intézet) "Diszperz rendszerekben lejátszódó fizikai-kémiai folyamatok kinetikája és mechanizmusa" c. előadása a PTE TTK Fizikai Kémiai Tanszék Szemináriumi termében (Ifjúság útja 6., A117). Az előadás szervezői: a PTE TTK Általános és Fizikai Kémiai Tanszéke és a Pécsi Akadémiai Bizottság Kémiai Tudományok Szakbizottsága. Az itt készült fényképek letölthetőek.


  2018. június 6-9.: 1st International Conference on Reaction Kinetics, Mechanisms and Catalysis (RKMC 2018)

  Az RKMC 2018 nemzetközi konferencia Budapesten került megrendezésre. A konferencia elnöke Dr. Lente Gábor volt. A konferencián részt vett még a tanszékünktől Dr. Kiss András, aki "Potentiometric scanning electrochemical microscopic mapping of the distributed Belousov-Zhabotinsky oscillating reaction" címmel előadást tartott. A konferencia internetes oldala és programja letölthetőek.


  2018. május 24-25.: MTA Reakciókinetikai és Fotokémiai Munkabizottságának ülése

  Az MTA Reakciókinetikai és Fotokémiai Munkabizottságának a 2018 tavaszi ülése Balatonalmádiban került megrendezésre. Az ülésen részt vett és előadást tartott Dr. Lente Gábor "A stopped-flow kísérleteknél tapasztalható mikrokeveredési hatások minimálmodellje a reakció-diffúzió egyenlet alapján" címmel. A konferencia programja és a konferencián készült fényképek letölthetőek.


  2018. május 3., 15:00-: Kari TDK konferencia

  A TTK Kari TDK konferenciáján a kémia szakterületen tanszékünkről Szili Szilárd kémia BSc hallgató vett részt "A Belouszov-Zsabotyinszkij reakció térképezése Pásztázó Elektrokémiai Mikroszkóppal" című előadásával (témavezető Dr. Kiss András). A munkát a zsűri I. helyezéssel jutalmazta. Gratulálunk!


  2018. április 23-24.: Analitikai Napok 2018

  Az MKE Analitikai Szakosztály szervezésében került sor az 'Analitikai Napok 2018 - Új utakon az analitikában' konferenciára Balatonszemesen. Az ülésen (mely egyben fiatal előadók versenye is volt) részt vett és előadást tartott Abdelilah Asserghine és Dr. Kiss András. Abdelilah Asserghine I. helyezést, Dr. Kiss András pedig különdíjat kapott. Gratulálunk! A konferencia programja letölthető.