Hírek


Dr. Dörnyei Ágnes Fiatal kutató által kezdeményezett témapályázatot nyert

(2018.08.14.)

Kihirdették a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) hazai kutatást, fejlesztést és innovációt ösztönző pályázatainak nyerteseit. A Pécsi Tudományegyetemről beadott pályázatok közül 17 kapott támogatást, ebből nyolcat Karunk kutatói nyertek el.

Dörnyei Ágnes pályázatának címe: Stratégiafejlesztés a bakteriális endotoxinok lipid A régióinak tömegspektrometrián alapuló szerkezetmeghatározására.

Szívből gratulálunk valamennyi érintett kollégának!

A tudományos élet kiemelkedő képviselőinek elismerésére alapított Széchenyi-díjat a Magyar Tudományos Akadémia tíz tagja és az MTA öt doktora vehette át március 15-én a Parlament Kupolatermében.

Széchenyi-díj (vagy nagydíj) adományozható annak, aki a tudományok, a műszaki alkotások, a kutatás, a műszaki fejlesztés, a gyógyítás és az oktatás-nevelés terén kivételesen magas színvonalú, példaértékű, nemzetközileg is elismert eredményt ért el – így rögzíti a díj odaítélésének feltételeit az 1990. évi XII. törvény.

Felinger Attila, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Kémiai Intézet Analitikai és Környezeti Kémia Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára az analitikai kémia területén a kromatográfia mikroszkopikus modelljének kidolgozásával és számos anyagi rendszeren történő alkalmazásával elért, az elválasztástechnika elemi folyamatainak megértéséhez alapvető fontosságú, nemzetközileg is jelentős eredményei elismeréseként részesült a kitüntetésben.

Ezúton is gratulálunk a kitüntetéshez!

Elhunyt dr. Vajda Péter

(2016.05.31.)

Megrendülten tudatjuk, hogy kollégánk, dr. Vajda Péter az MTA-PTE Molekuláris Kölcsönhatások az Elválasztástudományban Kutatócsoport tudományos munkatársa életének 36. évében, 2016. május 29-én elhunyt.

Vajda Péter a TTK-n szerzett kémia és biológia tanári oklevelet, majd PhD fokozatot. Péter még egyetemi hallgatóként lelkesen kapcsolódott be a kutatói és oktatói munkába. PhD hallgatóként hosszabb ideig dolgozott lengyel és olasz kutatóhelyeken. A PhD fokozat megszerzése után két évig rendkívül sikeres tudományos munkát végzett az Amerikai Egyesült Államokban a Tennessee Egyetemen, Knoxville-ban. A fény mellett sajnos megjelentek az árnyak: Péter az Egyesült Államokból már nagybetegen érkezett haza. Ő azonban töretlen lelkesedéssel folytatta a kutatásait, illetve oktatott, tankönyvet írt és igyekezett a szakdolgozó vagy PhD hallgatókat bevezetni a kromatográfia rejtelmeibe. Mindeközben otthont teremtett felesége és kislánya számára. Péter fiatalon kimagasló tudományos eredményeket ért el; 23 nemzetközi tudományos közleményt jegyzett, tavaly elnyerte a Bolyai János kutatói ösztöndíjat.

Munkatársunk és barátunk emlékét ápoljuk és megőrizzük.

Dr. Felinger Attila Bruckner Győző-díjat kapott

(2013.11.05.)

Kimagasló kutatói teljesítményeket díjaztak a Magyar Tudomány Ünnepének november 4-i nyitórendezvényén a veszprémi Pannon Egyetemen.

A Richter Gedeon Nyrt. és a Magyar Tudományos Akadémia által alapított díj kuratóriuma Bruckner Győző-díjat adományozott Dr. Felinger Attilának, az MTA doktorának, a Pécsi Tudományegyetem Analitikai és Környezeti Kémiai Tanszéke professzorának a folyadékkromatográfiai folyamatok tanulmányozásában, a kromatográfia mikroszkopikus modelljének kidolgozásában és alkalmazásában elért kiemelkedő eredményeiért.

Ezúton is gratulálunk a kitüntetéshez!

The Analytical Scientist Powerlist 2013

Who are the 100 most influential people in the analytical sciences? That’s the question we posed to ourselves – and then to you – over two months ago, ahead of open nominations and a painstaking judging process. Here, without further ado, we celebrate the answer.

Új, MTA által támogatott kutatócsoport a TTK-n

(2013.05.22.)

A Magyar Tudományos Akadémia által támogatott egyetemi kutatócsoportok létrehozására kiírt 2013. évi pályázat eredményeként július 1-től hét egyetemen tizenöt új kutatócsoport kezdheti meg ötéves működését.

Karunkon évi 25,55 millió forint támogatásban részesült a Felinger Attila vezetésével az Analitikai és Környezeti Kémia Tanszéken működő kutatócsoport, amelynek célja a molekuláris kölcsönhatások szerepének tanulmányozása az elválasztástudományban.

A kutatócsoport feladata, hogy az elválasztási folyamatok során fellépő kölcsönhatásokat és az elválasztás során lejátszódó folyamatokat megfelelő modellekkel jellemezze. Az így nyert információ arra használható fel, hogy a kémiai elemzéseknél meghatározzák a vizsgálandó környezeti, biológiai eredetű minták jellegének függvényében az ideális fázisrendszert és kísérleti körülményeket. Ezek alapján optimalizált analitikai elválasztások, vizsgálatok végezhetők el.

MSB2014 konferencia

(2013.05.22.)

2014. április 27- május 1. között Pécsen kerül megrendezésre az MSB2014 konferencia.

CECE 2013 konferencia

(2013.04.02.)

Április 24-28. között Pécsen kerül megrendezésre a CECE2013 konferencia.

Pécs Város Tudományos Díját 2011-ben tanszékvezetőnk, Prof. Dr. Kilár Ferenc nyerte el, kiemelkedő színvonalon végzett tudományos tevékenysége elismeréseként.

Stratégiai jelentőségű Kutatási Infrastruktúra (SKI) minősítés

(2010.12.13)

A tanszékünk keretein belül működő Analitikai és Környezetanalitikai Laboratórium stratégiai jelentőségű kutatási infrastruktúra (SKI) minősítést kapott a NEKIFUT projekt keretében.